Jadłospis
12.05.2025 r. - 16.05.2025 r.
PONIEDZIAŁEK - 12.05.2025 r.
Śniadanie - Bułka kajzerka [1] z masłem [7], sałatą, wędliną drobiową [6,10] i papryką. Kakao [7].
Obiad - Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami [1,7,9]. Placuszki z kaszy manny i bananów z frużeliną wiśniową [1,3,7]. Kompot owocowy. Arbuz - kawałki.
Podwieczorek - Chleb KOŁODZIEJ [1] z masłem [7], pomidorem, serek wiejski granulowany [7]. Herbata czarna.
WTOREK - 13.05.2025 r.
Śniadanie - Płatki owsiane [1] na mleku [7]. Chleb tygrysi [1] z masłem [7] i serem żółtym [7], ogórek zielony.
Obiad - Krupnik z kaszą jęczmienną [1,9]. Ziemniaki z koperkiem, kotlet drobiowy panierowany [1,3,9], młoda kapusta zasmażana z koperkiem [1,7]. Sok owocowy100%. Truskawki.
Podwieczorek - Jogurt naturalny z musli [1,7] i owocami.
ŚRODA - 14.05.2025 r.
Śniadanie - STÓŁ SZWEDZKI: pieczywo mieszane [1] z masłem [7], ser żółty [7], ser biały [7], wędlina drobiowa i wieprzowa [6,10], kabanosy wieprzowe [6,10], jajo na twardo [3], pasta z migdałów i kokosa [5], dodatki warzyw (sałata, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, ogórkek kiszony, zielony, papryka, kiełki). Herbata owocowa.
Obiad - Zupa krem z kalarepy i ziemniaków [1,7,9]. Ryż gotowany, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym [1,3,7], surówka z selera i brzoskwini ze słonecznikiem, surówka z buraczka i jabłka, marchewka gotowana z groszkiem [1,7]. Kompot owocowy. Banan - 1/2 szt.
Podwieczorek - Chałka [1,7] z masłem [7] i miodem. Kakao [7]. Mix owoców suszonych.
CZWARTEK - 15.05.2025 r.
Śniadanie - Bułka orkiszowa [1] z masłem [7], twarożek z pieczoną papryką [7] i rzodkiewką. Herbata czarna z cytryną.
Ciasteczko zbożowe [1] na wynos - grupa IV i V.
Obiad - Zupa krem z zielonego groszku [1,7,9]. Spaghetti [1] z mięsem i warzywami [6]. Kompot owocowy (grupa I, II, III). Melon - kawałki.
Podwieczorek - Chleb słonecznikowy [1] z masłem [7], sałatą, wędliną wieprzową [9], pomidorem i ogórkiem zielonym. Herbata owocowa (grupa I, II, III).
Spaghetti z mięsem i warzywami [6] (grupa IV i V).
PIĄTEK - 16.05.2025 r.
Śniadanie - Bułka szpinakowa [1] z masłem [7], pasta z kiełbasy i jajka [3,7,9] z pomidorem. Herbata zielona.
Obiad - Zupa neapolitańska z makaronem [1,7,9]. Ziemniaki gotowane z koperkiem, filet z miruny w cieście nalesnikowym [1,3,4,7], surówka z kiszonej kapusty i marchewki. Kompot owocowy. Jabłko - 1/2 szt.
Podwieczorek - Sernik na zimno [7] z galaretką i brzoskwiniami. Mleko waniliowe [7].
ALERGENY
[1] - zboża zawierające gluten
[2] - skorupiaki i produkty pochodne
[3] - jaja i produkty pochodne
[4] - ryby i produkty pochodne
[5] - orzeszki ziemne (arachidowe i produkty pochodne)
[6] - soja i produkty pochodne
[7] - mleko i produkty pochodne
[8] - orzechy
[9] - seler i produkty pochodne
[10] - gorczyca i produkty pochodne
[11] - sezam i produkty pochodne
[12] - dwutlenek siarki i siarczany
[13] - łubin i produkty pochodne
[14] - mięczaki i produkty pochodne